20 sierpnia 2013

Turystyka kulinarna

Turystyka kulinarna jest jedną z namłodszych gałęzi turystyki, lecz rozwija się niezwykle prężnie i codziennie zyskuje kolejnych zwolenników. Dla coraz większej liczby turystów najważniejszym punktem wakacji nie są muzea i zabytki, lecz wizyty w lokalnych restauracjach. W czym tkwi magia takich wyjazdów? Przekonajmy się.


W uproszczeniu w turystyce kulinarnej chodzi o to, by podczas podróży kierować się przede wszystkim smakiem. Zaczynamy od wyboru regionu oraz kuchni, która najbardziej nam odpowiada. Pikantny Meksyk, aromatyczne Indie, pachnąca ziołami Prowansja - możliwości jest wiele. Na miejscu mamy już tylko jeden cel: spróbować wszystkiego, co serwują restauracje. Podróżujący w ten sposób nie przegapią też okazji, by skosztować regionalnych przysmaków prosto z kuchni miejscowej ludności. Czy może być lepszy sposób na przesiąknięcie lokalną kulturą niż kolacja przy wspólnym stole? Z takich wyjazdów przywozimy nie zdjęcia, a przepisy.

Brzmi kusząco? Oczywiście. Ale od czego zacząć? Służymy pomocą. Już wkrótce zaproponujemy kilka miejsc wartych odwiedzin - pod względem kulinarnym. A co z tymi, którzy chcieliby poznać smaki z czterech stron świata, lecz obowiązki nie pozwalają na dalsze wycieczki? Pomyśleliśmy i o nich. Podpowiemy jak przygotować tradycyjne dania innych kultur we własnej kuchni. Bez obaw, wybierzemy te, które nie wymagają umiejętności profesjonalnego szefa kuchni. Zostańcie z nami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz